Laat je niet bedotten door de kleur! 4


Alle cijfers en grafieken over het coronavirus voor u gebundeld.

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/dossiers/2020/03/coronadashboard/

Vandaag stonden bovenstaande kaarten op vrtnws.

Het lijkt door de donkere kleur alsof de provincie Antwerpen een enorm aantal ziekenhuisopnames en mensen op intensieve zorg heeft. Maar kijk goed naar de cijfers die erbij horen en niet enkel naar de donkere kleur.

Er is op 04/08 1 opname op intensieve zorg geweest per 100000 inwoners. Dit zijn 18 mensen van de 1.858.000 inwoners die de provincie Antwerpen telt. Dit komt overeen met 0,001% van de inwoners van de provincie Antwerpen.

Op diezelfde dag zijn er 5 gewone ziekenhuisopnames geweest per 100000 inwoners. Dit zijn 93 mensen van de 1.858.000 inwoners die de provincie Antwerpen telt. Dit komt overeen met 0,005% van de inwoners van de provincie Antwerpen.

Laat je dus niet bedotten door de donkere kleur op de kaart en let goed op de legende eronder.


Als we eens gaan kijken hoeveel medische opnames er gemiddeld per dag waren in 2014, dan zien we in de Vlaamse ziekenhuizen dat er gemiddeld 1667 medisch klassieke opnames per dag waren. Dit zijn slechts de algemene ziekenhuizen, dus het eigenlijke getal is nog hoger.

Als je dit omrekent naar het aantal inwoners in de provincie Antwerpen, komt dit overeen met 467 opnames per dag voor de provincie Antwerpen.

Elke dag worden we met cijfers en grafieken bedolven, maar zelden of nooit worden ze in de juiste context geplaatst.

Ga zelf op zoek naar die juiste context en stel jezelf de vraag of deze cijfers zo abnormaal zijn. Kijk naar het aantal doden per dag die al twee maanden zeer laag zijn. Besef dat er in normale omstandigheden dagelijks gemiddeld 300 mensen sterven.

Laat je niet in de luren leggen!


Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

4 gedachten over “Laat je niet bedotten door de kleur!